Size Uygun Kahve Hangisi?

İster kendiniz ister bir arkadaşınıza veya yakınınıza hediye olarak vereceğiniz bir kahve için seçim yapıyor olun en öneli nokta tadım zevkini belirlemek.
İster kendiniz ister bir arkadaşınıza veya yakınınıza hediye olarak vereceğiniz bir kahve için seçim yapıyor olun en öneli nokta tadım zevkini belirlemek. Kendi damak lezzetinizi geliştirmek için hep aynı kahvelere sadık kalmak yerine mümkün olduğunca farklı bölgeler ve tipler denemeye gayret edin. Böylece hoşunuza giden tatları daha rahat ayrıştırmaya başlarsınız.

Kahvenizi seçerken kıta, bölge, ülke ve hatta çiftlik önemli olduğu gibi o çekirdeklerin nasıl demleneceği de bir kriter. Biz önce bölgelerden başlayalım sonrasında da demleme yöntemlerine bir bakalım.

Latin Amerika kahve yetiştiriciliğine 1800’lü yıllarda sömürge devletlerin yönlendirmesi ile başlıyor. İspanya ve Portekiz tarafından bu bölgelere götürülen kahve fidan ve tohumları Fransız Bourbon Adası (Reunion Adası) kökenli Bourbon tipi kahveler. Zamanla bu türden birçok farklı tip elde ediliyor. Ama hepsinin ortak noktası Bourbon kökenli olması ve bu çekirdeğin bir özelliği olan çikolata ve kakao tadını içermesi. Latin Amerika aynı zamanda kakao yetiştiriciliği de yapan bir bölge olunca, Latin Amerika çekirdeklerinin birçoğunda çikolata baskın bir tat alırsınız.

Benzer bir durum Afrika’daki bazı sömürge ülkeler için de geçerli ama burada bir farklılık var çünkü kahvenin anavatanı Afrika ve Etiyopya. Etiyopya genetik ana dal olarak kabul edilen Typica varyetesinin binlerce çeşidini içeriyor. Bu tip ise ağırlıklı olarak çiçek ve meyve tatlarını barındırıyor. Dolayısıyla Afrika’da meyvemsi tatları bulma olasılığınız çok daha yüksek ve tabi bourbon tipi ile karışımlarına da rastlamak mümkün. Bu da muhteşem lezzetleri açığa çıkartıyor.